2012. szeptember 9., vasárnap

Diszkrimináció

Valószínűleg már többen is közlekedtek tömegközlekedési járművel. És gondolom volt szerencséjük ellenőrökkel is találkozni. Mondjuk ez így van rendjén. Ha van tömegközlekedés, legyen ellenőr is kiszűrni a bliccelőket. Ez így normális és etikus. Az is igaz, hogy a rohanó és egyre rosszabb anyagi helyzet miatt egyre több a bliccelő, ergo egyre kevesebb a fizető utas, egyre kevesebb a bevétele a közlekedést fenntartó vállalatnak, ezért egyre több az ellenőr. (Most ne menjünk bele, hogy ha több az ellenőr, akkor több a költség is :) )
Másra vonnám most a figyelmet. Szerintem egy ha nem is globális, de Kelet-Európában nagyon is elterjedt jelenségre: a roma kisebbségből (ha már nem a többség sok helyen) származó utazóközönség diszkriminációjára. Mert igenis el kell ismernünk, hogy diszkriminálva vannak. Nagyon is! És ez szörnyű! Azt is mondhatnám, hogy tűrhetetlen eset!
És hogy Ők miért nem emelik fel a szavukat ez ellen? Egyértelmű a válasz. Nem olyan fából faragták őket, mint minket. Más az erkölcsi normájuk, a kultúrájuk, meg a többi. Ők másképp rendezik le a dolgaikat, mint Mi. Nekünk ha valami nem tetszik, elégedetlenek vagyunk valamivel, akkor vagy elmegyünk panaszkodni az illetékes kompetitív személynél, vagy készítünk egy feljelentést a hatóságnál és várjuk az eredményt.
Jelen esetben például ha koszos, büdös, megrongált egy tömegközlekedési jármű, akkor első lépésként szólunk a járművezetőnek. Ezt diktálja Nekünk az erkölcsi normánk, az etikett. Ha nem vagyunk bliccelők, akkor gyomorgörccsel használjuk a tömegközlekedési járművet jegy nélkül. Sőt valószínűleg fel sem szálunk rá jegy nélkül. Előfordulhat, hogy elismerően biccentünk a ellenőrök felé amikor elcsípnek egy két suhancot bliccelni. Elvégre ez a dolguk, ezért vannak fizetve, vagyis jól végzik a dolgukat.
És ez így rendjében is volna. Elvégre miért Mi fizessünk a bliccelők helyett is? Mert ha végig gondoljuk a dolgokat kicsit jobban belemélyülve a dolgok hátterébe, hamar megérthetjük, hogy miért drágul a tömegközlekedés díja negyed, fél, vagy évente. A tömegközlekedési vállalatnak költségei vannak. Egyre drágább az üzemanyag amivel közlekednek a járművek, drágulnak az alkatrészek amiket cserélni kell a járművekben, egyre több ellenőrt kell felvenni a bliccelők kiszűrése végett. Egyszóval drágítani kell az utazási díjat. Érthető nem? Csak a másik oldal logikáját kell kicsit használni. (Mellesleg ez a másképpen gondolkozás sokszor jól jönne más tereken is :D )
És a drágítást ki fizeti meg? Természetesen Mi, a MÉG nem bliccelők.
De térjünk vissza kicsit az ellenőrökhöz. Érdekes jelenségek ők maguk is. Van köztük igen intelligens jellem is, bár nemigazán találkozni az ilyennel. Legfőbb képen a „ na mi a f..z van, hol a jegyed vagy bérleted te k....g bunkó állat?” Vajon önmagukra gondolnak ilyenkor az utolsó jelzőnél, vagyis saját magukat képzelik a másik félben? Aztán ott vannak a kis üzérek: „gyere szállj le elintézzük lent a dolgot”. El is intézik zsebre! A szocio-patológia minden szegmensével találkozhatunk közöttük. Sajna! ...
Viszont van egy érdekes jelenség az ellenőrökkel kapcsolatban. Még pedig az, hogy nagyon is diszkriminálnak az utazó közönség között. Mindenki aki találkozott már velük akciózás közben megfigyelhette, hogy milyen nagy vehemenciával csapnak le egy egyedül utazó kis gyerekre, egy suhancra (legyen az fiú vagy lány), egy véletlenül vagy szántszándékkal jegy nélkül utazó felnőttre. Mondhatnánk, hogy ez így van rendjén stb stb ... ,csak ott van egy nagy baki. Ugyanis pont ilyenkor esnek egy hatalmas nagy diszkriminációba. Mármint Minket diszkriminálnak az ingyenes tömegközlekedési jármű használattól.
Esetleg nem világos? Okoztam egy kis zavart? Érthetetlen?
Pedig szem előtt a válasz!
Utazásain során hányszor találkoztunk roma származású utazóval? Valószínűleg minden egyes utazásnál. És hányszor láttuk az ellenőrt kérni tőlük a jegyet vagy bérletet? Valószínűleg SOSEM !!! Vagyis akkor mi ez ha nem diszkrimináció??? Nekik miért van joguk díjmentesen utazni és Nekünk nem? Miért vannak kikerülve az ellenőrzés során? És az ellenőr miért van felháborodva, ha ezt számon kérjük tőle? Mert én megtettem és majdnem felnyársalt dühében az ellenőr.
Persze egy külön posztot érdemelne az ellenőr szempontjából is megítélni a dolgot, elismerem. Valahol érthető lenne, ha nem vennénk figyelembe az össztársadalmi normákat, de most erre nem térek ki.
Azon gondolkodtam a legutóbbi eset után, hogy a legközelebbi alkalommal amikor jön az ellenőr, felveszem videóra a munkáját. Főleg ha roma utazók is lesznek. Nem kommentálva a munkáját, jegyet megmutatva stb stb. Csak majd a tisztelt tömegközlekedési vállalatnak elküldve a jelenetet, illetve ha már több jelenet van a médiának. Aztán vagy történik valami vagy nem. Ez már az társadalom jelenlegi értéknormatívájától függ.
Felhívást intézek mindenki fele, hogy hasonló helyzetben hasonlóan járjon el. Elvégre sok lúd disznót győz! (Elviekben)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése